Latest News

Arıcılık aletleri: Yardımcı arıcılık aletleri

aricilik malzemeleri-aricilik ekipmanlari-bir ariciya neler lazim olur?


Yardımcı Arıcılık Malzemeleri

Arıcılıkta fen ve teknik geliştikçe birçok yeni alet ve malzemenin kullanılması gerekmektedir. Arıcıların bu malzemeye son derece gereksinimleri vardır. Çeşitli mevsimlerde kovanlıkta ya da arıcılık atölyesinde yapılan çalışmalarda bu alet arıcının işini büyük ölçüde kolaylaştırır. Her ülke kendi koşullarında ve arıcılarının isteklerini dikkate alarak bu alet ve malzemeyi yapar. Bu iş için kurulmuş çeşitli firmalar vardır. Türkiye'de de son yıllarda bu gereksinimleri karşılamak üzere çeşitli yerli endüstri kurulmuş bulunmaktadır. Bir kısmı da dışarıdan ithal edilmektedir.

1) Arıcı körüğü : Körük arıcının en büyük yardımcısıdır. Fakat bu aletin arıcı tarafından çok kullanılmaması gerekir. Sık sık duman vererek arıları rahatsız etmek doğru bir hareket değildir. Bununla birlikte zaman zaman körük kullanarak zorunlu olur. Körükle duman verilince arılar kendilerini tehlikede hissederler ve başlarını petek gözlerine sokarak bal emerler. Bu yolla karnını doyuran ve şişiren arı hırçınlık yapmaz ve insanı sokmaz. Körük içinde yakılacak madde önemlidir. Pis kokular çıkaran, kükürt gazları oluşturan paçavra ve hayvansal artık maddeler yakmak doğru değildir. En iyisi kuru saman ve talaş gibi selülozlu maddeler yakılmalıdır. Körüklerin çok çeşitli modelleri vardır. Hafif ve kullanılması kolay olan tipleri seçmek gerekir.

2) Maske: Arıların hücumundan korunmak için bir hasır şapkaya tutturulmuş ince tel kafes ve kısmen bezden yapılmıştır. Son yıllarda çeşitli materyalden ve değişik tipte yapılan maskelere rastlanmaktadır. Maskenin baş kısmının rengi tercihen koyu olmalıdır. Maske insanı bunaltmayacak şekilde hafif olmalıdır. Arıcının en önemli koruma aracı olan maske çok kullanılan ve daima ihtiyaç hissedilen bir malzemedir.

3) Mahmuz : Çerçevelere yapay gömeçler takarken, madeni tellerin gömeçlerin içine batmasını sağlayan saplı dişli bir tekerlekten oluşan pirinçten yapılmıştır. Tel üzerinde yürümeyi sağlayacak şekilde dişlerin içi oyuktur. Son yıllarda çeşitli maddeleri ve hatta elektrikle ısınanları yapılmıştır.

4) Eldiven: İnce deriden ya da kauçuktan yapılır. Arıcı eldivenlere pek gereksinim duymaz. Sadece bal hasadı ve aktarma yaparken arıların fazla hırçınlaştığı zamanlar eldiven kullanılır. Diğer zamanlar arıcı eldiven kullanmadan çalışabilir. Esasen eldiven insanların el hareketini zayıflatır ve rahat iş görmeyi önler.

5) El Demiri : El demiri, kovanı açıp kaparken, çeşitli kovan parçalarının üzerindeki maddeleri kazırken çok gerekli olan bir alettir. Çok basit yapılı olmasına karşın çeşitli yararlar sağlar.

6) Sır Bıçağı : Bal dolu çerçeveleri süzme makinesine koymadan önce gözler üzerindeki sırları almak için kullanılır. Çeşitli tipleri vardır.

7) Arı Süpürgesi : Kovanla meşgul olurken çeşitli zamanlarda çerçeveler üzerindeki ya da başka yerlerdeki arıları incitmeden süpürerek ve belli yöne çevirmek için kullanılırlar.

8) Arı Kaçıran : Ekleme kutusundaki arıların aşağıya inip bir daha yukarı çıkmamalarını sağlamak için ekleme kutusu ile kuluçkalık arasına yerleştirilen basit bir alettir. İçinde ili yayı bulunan tenekeden yapılmış basit bir alet olup, yayları saat zembereği gibidir. Arıların geçmesine izin verir ve geri dönmelerine engel olur.

9) Ana Arı Izgarası : Ana arıları uzun mesafelere göndermek için kullanılır. Çeşitli tipleri vardır. İnce telden yapılır.

10) Ana Arı Kafesi : Ana arının sadece kuluçkalıkta yumurtlamasını temin edip ballığa çıkmaması için, kuluçkalık ile ballık arasına yerleştirilen madeni bir ızgaradır. Bu ızgaradan işçi arılar geçebilir, fakat ana arı geçemez. Özellikle gömeç balı elde edileceği zaman ana arının üst kata çıkmaması ve yumurta bırakmaması için bu ızgara kullanılır.

11) Balmumu Eritme Cihazı : Güneş altında balmumu eritmek için üzeri camlı basit bir kutudur. Arıcıların çok işine yarar.

12) Ben.Mari Kazanı : Balmumu eritilmesinde kullanılan çift cidarlı bir kazandır.

13) Erkek Arı Kapanı : İşçi arıların girip çıkmasına engel olmayan fakat erkek arı ve yabani arıları hapseden ve durduran gerekli bir alettir.

14) Mum Cezvesi : Çerçevelere yapay gömeç takarken, gömeçlerin üst çıtalara yapıştırılması için gerekli mumu eritme işinde kullanılır.

15) Silindir Makinesi : Yapay gömeç elde etmek için kullanılır.

16) Yemlik : Arılara şurup vermek için kullanılır.
  • Google+ ile yorum yapın!
  • Facebook ile yorum yapın!
Item Reviewed: Arıcılık aletleri: Yardımcı arıcılık aletleri Rating: 5 Reviewed By: Mehmet Fahri Sertkaya