Latest News

Arıcının takvimi: Sonbahar bakımı



Arıcının takvimi: Sonbahar bakımı

Yazın yoğun bir şekilde çalışmış olan arı kış mevsimini dinlenerek geçirir. Bunun için kışa girmeden evvelki kontroller ve muayeneler yapılmalı ve alınacak önlemler neyse alınmalıdır.

Sonbaharda koloninin aile bireylerinin varlığının incelenmesi gerekmektedir. Genç arılar kalabalık ve yeter miktarda balı bulunan bir kovan kışı çok rahat geçirebilir. Kışın geçirmeleri için arılara en az 15-20 kg bal bırakmak gerekmektedir. Çok soğuk bölgelerde kovanı bölme tahtası ile bölüp arıların daha iyi beslenmesi ve soğuktan korunması için alan daraltılması yapılabilir. Bölme tahtası ile daraltıldıktan sonra kovanın sağ ve sol tarafına ot veya saman koymak çok faydalı olur. Kışa girmeden önce böcek ve hastalık belirtileri varsa önlemler alınır.


Arılara bırakılan bal yeter miktarda değilse sonbahar şuruplamasına ihtiyaç duyulur.



Çok soğuk iklimlerde arıların kışı rahat geçirebilmeleri için alınan önlemlere kışlatma denir. Dikkat edilmesi gereken konu arılara soğuk ne kadar zararlı ise rutubet de o kadar zararlıdır. Uygun olan kışlatma kovanların iki katlı olarak yapılmasıdır.

Kışlatmada sorun yer sorunu değil hangi tip arıların kışlatılacağı sorunudur. Zayıf oğullar, tembel verimsiz analar, yetersiz bal ve polen stoku vb. etkiler kışlatma sırasında kovanların sönmesine neden olmaktadır.
  • Google+ ile yorum yapın!
  • Facebook ile yorum yapın!
Item Reviewed: Arıcının takvimi: Sonbahar bakımı Rating: 5 Reviewed By: Mehmet Fahri Sertkaya