Latest News

Arı zararlıları: Petek güvesi



Arı zararlıları: Petek güvesi

Her kovanda sık sık rastlanan ve önemli yıkım yapan zararlılardan biri mum kurdudur. Hazır örülü halde duran petekleri delik deşik eder, düz tüneller açar, ağlar örer ve bu ağlar üzerinde siyah pislikler bırakır. Bu zararlının hayat dönemi; yumurta, kurtçuk, krizalit ve ergin kelebek olmak üzere dörde ayrılır. Asıl zarar yaptığı dönem ikinci dönemdir. Kurtçuk halinde devamlı yer ve delik açar.

Ergin halde gri renkte bir kelebektir ve akşamları bir fırsat bulup kovana giren dişi kelebekler yumurtalarını bırakırlar. Kovanda az arı varsa ve bazı çerçeveler boş ise, yumurtalarını çerçevelerin kenarına ya da köşelere bırakır. Eğer kovan kuvvetli ise ve çerçeveler tamamen arı ile dolu ise, çerçevelere pek yaşanmaz, kovanın çeşitli yerlerindeki çatlaklara ya da uygun köşelere yumurta koyar. Yumurtadan çıkan kurtlar harekete geçer ve mumlu bir yer arar. Böylece kısa zamanda peteklere gelip yerleşen kurtçuk mum yiyerek beslenir ve büyür. Biraz geliştikten sonra petekler üzerinde dehlizler açmaya başlar. Yeter derecede yıkım yaptıktan sonra koza örer ve içine girer. En zararlı dönemi yumurtadan kurtçuk olarak çıktıktan sonra koza örünceye kadar geçer dönemdir. Bu dönem bölgenin iklim koşullarına göre 1-4 ay kadar olur. Mum kurdu biraz esmer koyu renkli eski petekleri seçer. Çünkü kendisini böyle yerlerde daha kolay saklar. Kozaların çoğunlukla çerçeve kenarları ya da ballığın dış tarafından örer. Kovan kapağı açılınca bu kozalar hemen görülür. Ergin halde dolaşan kelebekler çiftleşir ve dişi kelebekler çiftleştikten bir hafta sonra yumurtlar. Kuvvetli oğul mum kurduna boşluk bırakmaz ve mum kurtlarını yakalayıp dışına atar ya da olduğu yerde kuşatma altına alırlar. Halbuki zayıf olan kovanlarda mum kurtları çok rahat ve serbest hareket ederler. Yıkım arttıkça çerçeveler üzerinde yavru gelişmesi de aksar. Yıkım arttıkça çerçeveler üzerinde yavru gelişmesi de aksar. Böylece kovan gittikçe zayıflar. Bundan başka kovanın sağında solunda delikler, çatlaklar bulunmamasına da dikkat etmek gerekir.

Kovanı sarmış mum kurtlarını öldürmek için çeşitli zehirli gazlar kullanılmaktadır. Fakat bu ilaçları her arıcının alıp kullanması o kadar kolay bir iş değildir. Çünkü kurtları öldürülecek ilaçlar arıları da öldürülebilir. Bu bakımdan sağlam petekleri ve arıları başka kovanlara taşıyıp kurtlu petekleri kaynatıp eritmek en kestirme yol olarak görünmektedir. Kurtlu petekleri zehirli gazlarla tütsülemek ya da sulu ilaçlarla muamele etmek gerekir. Fakat bu iş bilgili kişiler tarafından ya en emin olarak Zirai Mücadele Enstitülerinde yapılabilir. 

Bugün için arıcının en pratik yolu: Kovanı kuvvetli bulundurmak ve mum kurdu sarmış çerçeveleri ayıklayıp kovandan uzaklaştırmaktır. Kovan dışına alınması gereken petekleri derin dondurucularda bekletip ağ kurtlarının faaliyetini azaltabilecektir.
  • Google+ ile yorum yapın!
  • Facebook ile yorum yapın!
Item Reviewed: Arı zararlıları: Petek güvesi Rating: 5 Reviewed By: Mehmet Fahri Sertkaya