Latest News

Arı hastalıkları: Arı biti

Arı hastalıkları, Arı biti, Hastalıkla mücadele, Profesyonel arıcılık,



Dünyamızın geleceği üzerine yapılan bütün söyleşilerde arıların önemi vurgulanmaktadır.
Hatta Einstein bile bu konuya vurgu yapmıştır. Öyleyse arılarımızı tehdit eden düşmanlardan haberdarmıyız? Teknolojik gelişmeler ve kimyasal kirlenmeler arılarımızı ne kadar tehdit ediyorsa onları etkileyen hastalıklar ve zararlıları da göz ardı edemeyiz.

Arılarımızda 30 kadar arı akarı zararlı etki oluşturduğu bilinirken, son zamanlara kadar bu akarların içerisinde zannedilen fakat farklı bir zararlı olduğu ortaya arı biti üzerinde de önemle durmalıyız. 


Çoğu arıcı arı bitini görseler bile bunun farklı bir zararlı olduğunu anlayamamakta, genel olarak arılarında varroa olduğundan şikâyet etmektedir. Öyleyse bize düşen görev arı bitini arıcılarımıza tanıtmak olmalıdır. 


Bal arılarının gıdalarına ortak olan polen, bal ve arı sütü ile beslenen bir bal arısı zararlısıdır. Brau/a coeca,İnsekta (Hexapoda) lardandır; Diptera (çift kanatlılar) sınıfına bağlıdır. Arılarda parazitlenen bu türden başka türü bulunmayan Brau/ idae familyasına mensuptur. Sokucu olmamalarına rağmen, bitlere benzetilmişlerdir. Bu sebepten dolayı Sinek biti veya Arı biti adı verilmiştir. Evcil arılardan başka, yabani arılarda da görülmüştür. Arıları sokmaz, kanlarını emmez. Yalnız, arıların başlarında, ağız organelleri civarında, vücudun kıllı olan bölgelerinde ve ayakları üzerinde tutunur. Arının imal ettiği bal ve arı sütü ile beslenir. Bu bakımdan parazit değil kommensal (yemek ortağı) demek daha doğru olur. Bu bitler çoğunlukla, ana arıyı tercih ederler ve başlarında bulunarak yemlerinden faydalanırlar. Ana arıdan başka,erkek arılarda, işçi arılarda çok görülmektedir.


Bir arının üzerinde 20-30 tane kadar sayılmıştır. Arı biti; 1.5mm uzunluğunda 1mm genişliğinde, parlak, kahverengimsi-kırmızı renktedir. Erkek bitler dişilere oranla biraz daha küçüktür Başı büyük ve enlemesine ovaldir. Gözü ve kanatları yoktur.


Arıcılar arı biti ile varroayı birbiri ile karıştırmaktadırlar.Aralarındaki farkları şöyle sıralayabiliriz.




Arı biti 3 çift bacaklı varroa 4 çift bacaklıdır..
Arı bitinin üstten bakıldığında ayırt edilebilir bir kafa yapısı vardır. Varroa da ise üstten bakıldığında kafa yapısı ayırt edilemez.
Arı bitlerinin yalayıcı-emici bir ağız yapısı vardır, kesinlikle kan emmez. Varroa da ise delici emici bir ağız yapısı vardır ve kan emerek beslenir.


Arıcılar arı bitinin zararını pek önemsememektedirler. Ancak, arı bitleri uygun gelişme

ortamı buldukları zaman varroa kadar tehlikeli olabilmektedirler. Bu konuya dikkat etmekte yarar vardır.
Bulaşması: 
Arı biti erginleri; yağmacılık ve oğul verme ile kovanlar arasında yapılan ballı-yavrulu çerçeve değişimi ile bulaşık arıların kovanları şaşırmaları ile ve koloni nakilleri ile yayılmaktadır.
Zararları: 
Genç işçi arıların topladıkları gıdayı yedikleri için, yavru arılar beslenemez ve gözler içerisinde ölürler. Ana arının yiyeceklerini ortak olduklarından ana arının yeterince beslenememesine sebep olur yeterince beslenemeyen ana arı yumurtlamaya bir süre ara verir. Besinsiz kalan kovan kısa sürede zayıfl ar ve sönebilir. Bal sırları içerisinde tüneller açarak balın akmasına ve ticari değerinin kaybolmasına neden olur. Petek gözleri, henüz arı tarafından balla doldurulmadan önce, Arı biti yumurtalarını kazdığı tünellerde bırakır. Kazılan tüneller küçüktür. Ancak gözle farkedilirler. Fakat yumurtadan çıkan ve 2 mm. kadar uzun olan larva geliştikçe, bunların çaplarını genişletir. 

Mücadele:

Mücadelede mekanik olarak az sayıdaki arı biti arı üzerinden temizlenebilir. Yalnız ana arı

bitlenmiş ise ucu bala batırılmış bir tahta çubuğu ana arının etrafında dolaştırarak bitleri ayıklamak ve imha etmek kolaydır. Arı bitleri peteklerde yumurtlamış ve petekler bunların yumurta ve larvaları ile bulaşık ise, onları çıkarmak suretiyle zararsız bir hale getirmek ve yeni jenerasyonların gelişmesiniönlemek gerekmektedir. Kimyasal olarak yapılacak mücadelelerde varroaya karşı kullanılan ilaçlar etkili olduklarından bu zararlıya karşıda kullanılabilir. Arıcılarımızın mücadele yöntemi ve zararları bakımından varroa’ya benzeyen arı bitini tanımaları, ana arının yumurtlama kapasitesini direkt olarak etkileyen bu parazitin önemini ortaya koymaktadır. Arıcılar böylece arılarına etki eden zararlılara doğrudan varroa deyip geçmektense ne olduğunu bilerek bilinçli bir şekilde mücadele yöntemlerini geliştirmelidirler. Arısını ve onu etkileyen zararlıları tanıyan bilinçli üreticiler oluşturmak için küçük ve önemli ayrıntıları öğrenmeli ve çevremize öğretmeliyiz. Arıcı arkadaşlara Varroasız ve arı biti olmayan arılar; iyi geçen bir sezon ve bol kazanç dileriz.
  • Google+ ile yorum yapın!
  • Facebook ile yorum yapın!
Item Reviewed: Arı hastalıkları: Arı biti Rating: 5 Reviewed By: Mehmet Fahri Sertkaya